top of page

Ofta frågat

ALLMÄNT


Vad är Nia?

Nia är dansant, ledvänlig gruppmotion. De enkla rörelseserierna bärs av musiken vi dansar till. Det är viktigare att röra på sig än att få det "rätt". Sparkar och slag lånade från kampsporter samt en handfull kroppstekniker fulländar den mångsidiga helheten. Nia är en pionjär bland fusionsformerna.
 

Varifrån kommer Nia?

Nia fick sin början på USAs västkust i början av 1980-talet. Fusionsformen utformades av Debbie Rosas tillsammans med sin dåvarande man, Carlos Aya Rosas. Paret höll i trådarna för en framgångsrik aerobic-studio och kom rätt fort att ifrågasätta den ihärdiga "no pain, no gain"-mentaliteten. De upplevde att motion kan vara roligt, barmhärtigt och effektivt.

Vad betyder Nia?

Nia var ursprungligen en förkortning av orden Neuro-muscular Integrative Action  samt Non-Impact Aerobics. På swahili råkar Nia betyda  "mening". Nia står framför allt för medvetenn, meningsfull rörelse.

När kom Nia till Finland?

Laura Hellsten hämtade Nia till Finland år 2003 - först till Uleåborg, sedan Åbo.

 

OM NIA-LEKTIONER
 

Var kan jag dansa Nia?

Du hittar alla aktuella lärare, lektioner och evenemang på Niafinlands hemsidor.

Jag vill dansa på distans! Var hittar jag nätNia?
Niafinlands hemsidor listar även de finska instruktörerna distanslektioner. Övriga online-lektioner finns på Nias engelskspråkiga huvudsidor . Kolla också in Nia-TV (en plattform för alla ting Nia)!
 

Vem kan dansa Nia?
Till Nia är alla välkomna - oavsett ålder, kondition, storlek eller kön. Nia fungerar både som ensamstående träning och som tillägg och stöd till andra hobbyer och rörelseformer. Ifall du letar efter kravlös, rolig svettjumppa där musiken spelar en viktig roll, kanske Nia kan vara också din grej.

Kan jag dansa Nia ifall jag är gravid/just har fött barn/har en ledprotes (eller flera)/har smärtor eller en kronisk sjukdom?

Sannolikt nog, ja. I Nia uppmanas du att göra precis just så mycket (eller lite) som är möjligt för dig i varje given stund. Genom att prova vet du! Du kan alltid berätta för instruktören om eventuella specialbehov.

Vad händer på en Nia-lektion?

En Nia-lektion (45-75 min.) innehåller alltid uppvärmning, en mer fartfylld del som höjer pulsen och energiserar, samt avslutande tänjningar. I början av varje lektion presenterar instruktören ett lektionstema. Du kan låta temat eller fokuset vara som en ledstjärna för lektionen - den smaksätter det du gör. Instruktören dansar med gruppen lektionen ut.

 

Hurdan musik används i Nia?

I princip kan instruktören använda sig av vilken musik som helst. Rörelseserierna - "rutinerna" - bygger ursprungligen alltid på låtlistor eller album publicerade av NiaSounds. De kan innehålla elektronisk musik, världsmusik; pop, rock, EDM, techno,blues, klassiskt...

Jag är en Nia-nörd. Jag vill ha mer och mer och mer Nia!
Gå en Nia White Belt-skolning!
Eller, prenumerera på Nia-TV! Med hjälp av plattformen kan du dansa när och var som helst. På Nia-TV (som är som Netflix, men med fokus på Nia) hittar du också wellness-podcasts och annat som har med hälsa och rörelse att göra. Du kan bekanta dig med plattforman gratis 30 dagar. Därtill finns det en mängd olika Nia-skolningshelheter som tar dig ut på djupare Nia-vatten. (nu också online).

 


OM ATT UNDERVISA  OCH VIDAREUTBIDNINGAR
 

Vem kan undervisa Nia?

Alla Nia-lärare är licensierade instruktörer.

En Nia-instruktör har gått minst Nia White Belt-skolningen som tillsammans med licensen berättigar till att undervisa Nia.

Vad är Nia White Belt?
Nia White Belt är den grundläggande skolningshelheten i Nia, den första bältnivån av fem grundläggande. Skolningen är öppen för vem som helst - du är välkommen utan erfarenhet av Nia, och också utan syfte att någonsin undervisa.
Nia-skolningar ges i form av en veckas intensivskolningar eller som fyra månaders online-helheter.

Varför talas det om bältskolningar och bältnivåer i Nia?

Mängden kunskap som Nia baserar sig på och som används inom Nia är väldig. Därför är den arrangerad tematiskt i bältnivåer: Nia White Belt (The Art of Sensation - kroppen), Nia Blue Belt (The Art of Communication - kommunikation och växelverkan), Nia Green Belt (The Art of Teaching - tekniik), Nia Brown Belt (The Art of Perception - energi) och Nia Black Belt (The Art of Creativity - kreativitet). Det finns inga bältprover i Nia.

Fick du inte svar på din fråga?
Mejla mig.

 

bottom of page